Ide nézz! – avagy heti anime ajánlóm

Szerintem, aki ismeri a Gibli stúdió munkáit, az biztosan imádja az egész estét animéket, hisz abban a csodás, színekkel, érzésekkel teli világban maradni órákat, egyszerűen hihetetlen élmény. Most egy ilyen animét fogok ajánlani, bár nem Gibli stúdió, de hihetetlenül szépen kidolgozott munka.

Mai ajánlóm: Suzume no Tojimari

Két vagy három hónapja ment a budapesti mozik egy részében a Suzume. Már akkor lenyűgözött a színeivel és megfogott a története, amit megértettem a bemutatóból. Persze a teljes történethez közel sem járt az a kis kostoló, amit Trailerként kaptunk.
Itt tudtok belepillantani: Suzume

Adatok az animéről:
Műfaja: Kaland, Fantasy
Téma: Mitológia
Epizódok: 1
Fordítás: Naruto-kun.hu
Köszönjük a Naruto-kun fansub kemény munkáját!

Történet: Suzume egy nap, iskolába menet összefut egy fiatalemberrel, aki romokról érdeklődik nála. Suzume megmutatja neki, hogy merre keresse, majd iskolába indul. De a kíváncsiság visszafordítja és a fiatalember után ered. A romok közt azonban csak ajtót talál. Knyitva egy másik világ tárul a szeme elé. Egy csodálatos világ.
Vajon másnap, a fiatalember miért próbálja bezárni ezt a kaput? Mi az az ijesztő valami, ami megpróbál átférkőzni abból a csodálatos világból? Suzume-nak fogalma sincs a válaszokról, de segít bezárni az ajtót a fiatalembernek és nyakig keveredik egy olyan világba, amiről csak kérdései vannak és válasza nincs egy sem. Mégis nekivág, hogy segítsen helyrehozni, azt amit tönkretett.

 

Vélemény: Spoilert tartalmazhat!

Suzume eléggé átlagos lány, akiben semmi érdekes nincs. Nem túl szép, nem is zseni. Egyszerű lány. Talán egy aprócska csipettel több benne a kiváncsiság, mint amennyi a többiekben van. Nagy benne a tettvágy, és az élni akarás. Képes döntéseket hozni. A karakter elég sokat fejlődik mint önmagában, mint a kapcsolatai terén. A történet nagyon jól bemutatja Suzume történetét.
Amit sajnáltam, hogy Souta olyan gyorsan le lett redukálva. Érdekes karakternek indult és elég jó kis háttértörténete van, de alig kapargatjuk meg a felszínét a dolgoknak kicsit. Nem ismerjük meg igazán a fiút, alig pár dolgot tudunk meg róla.
Két főbb szereplő van, akikről érdemes egy-két szót ejteni.
Tamaki-san, aki Suzume nagynénje és gyámja. Tipikus ideges anyuka feelingem volt tőle. Nem mintha bárki is számon kérte volna. Keményen dolgozó modern nő, aki igyekszik jól nevelni az unokahúgát.
A másik ilyen személy: Serizawa. Róla még kevesebb infót tudunk meg. Pedig érdekes, színes karakter. Kicsit laza, kicsit hányaveti, de vidám és megtesz mindent, hogy segítsen a barátjának  Shoutának, úgy hogy közben fogalma sincs a dolgok valodi állásáról. Sokat emel az anime értékén. Miatta nem fordul az egész valami darkos, full depressziósba.

Érdekes módon kapcsolták össze a mitológiai részt a valósággal. Szerintem nagyon érdekes volt, ahogy összefűzték a különböző helyszíneken történő tragédiákat.
Azért hozzá kell tennem, hogy az igazságnak megfeleljek, hogy itt is kevés információt kapunk meg a dolgok miértjéről. Hogyan kapcsolodik a mitológia az emberek hétköznapi tragédiáihoz? Az istenek miért nem bírnak el vele? Egyáltalán miért nem foglalkoznak túlságosan a problémával? Sok olyan kérdés, ami nyitott maradt bennem.
Mindezek ellenére én nagyon élveztem az útat, amit Suzume bejárt. Érdekesek voltak a mellékszereplők, apró bepillantást kaphattunk az életkbe és a végén nem felejtették el a készítők a visszacsatolást sem, így nem csak pár karakter lettek, akiket bedobáltak az animébe, hogy segítsék a főhőst.

 

 

Remélem tudtam ajánlani számotokra egy könnyű hétvégi néznivalót! Jó szórakozást hozzá!

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük